Pieczenie tortu krok po kroku

Jak upiec dobry tort

Niezbyt dobrze przygotowany tort to zmora wielu osób, które starają się robić wszystko zgodnie z przepisem, a jednak coś nie wychodzi i cały tort komponuje się dosyć kiepsko. Tak naprawdę przygotowanie takiego ciasta, wcale nie jest trudne i nie trzeba poświęcać jemu całego dnia. Aby wszystko sprawnie się potoczyło, a tort ma wyglądać niczym z reklamy, należ pamiętać o kilku, ważnych kwestiach. Wtedy mamy gwarancję, że ciasto powinno być wyśmienite.

Najważniejsze rzeczy

Głównym i najważniejszym składnikiem dobrego tortu jest biszkopt. Prawda jest taka, że jeśli on się nie uda, to w pewnym sensie jesteśmy skazani na porażkę. Najpopularniejszym sposobem na wypełnienie naszego ciasta jest upieczenie biszkoptu z przepisu, gdzie oddzielamy białka, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Ja sama wzoruje się na tym przepisie i zawsze biszkopt wychodzi puszysty i delikatny. Kolejną sprawą jest krem – on również odgrywa ważną rolę. Tutaj jednak możemy puścić wodzę fantazji i posiłkować się tym, co lubimy. Zazwyczaj krem ubija się ze śmietany kremowej i tortowej. Są jednak osoby, które nie boją się eksperymentować i robią krem, np. z serka mascarpone bądź mleka skondensowanego. Tradycyjne torty posiadają również owoce. Najlepsze są świeże, sezonowe, które podbiją smak kremu oraz będą cudownie wyglądać. Oczywiście nie zawsze mamy możliwość zakupienia takich produktów. Wtedy można wykorzystać owoce mrożone, bądź z puszki.

Aby całość świetnie się komponowała niezbędne są akcesoria cukiernicze, które pomogą dopieścić wszystkie szczegóły. Jednym z nich może być stojak bądź patera do tortów. Przygotowane ciasto będzie pięknie przedstawiać się na odpowiednim miejscu. W sklepach można dostać jednorazowe stojaki, które nadadzą pięknego wyglądu i klasy. Worek (rękaw) cukierniczy również jest fajnym rozwiązaniem. Pomaga w łatwy i szybki sposób ozdobić tort na wierzchu. Dzięki temu ciasto będzie się prezentować estetycznie.

Podsumowując

Jak widzisz kluczem do dobrze przygotowanego tortu jest trzymanie się przepisu, własna inwencja twórcza oraz akcesoria cukiernicze od Elhandel.pl. Aby być mistrzem w swoim fachu, należy ćwiczyć i tworzyć, dlatego nie poddawaj się, gdy pierwszy tort nie będzie wyglądał urokliwie. Kolejne będą na pewno wyśmienite!

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij